Lubimy tarty, są świetne zarówno na śniadanie, obiad czy kolację przy winie...
Składniki:
kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 9 łyżek zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 100 g startego parmezanu
farsz:
- różyczki z 1 brokuła
- 1 cebula pokrojona w pióra
- kilka pomidorków cherry, przeciętych na pół
- 100 g podwędzanej szynki, pokrojonej w paski
- 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
- 1 łyżka świeżej szałwii, posiekanej
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1/3 szklanki startego żółtego sera, użyliśmy sera Edamskiego
- sól
- pieprz
Jeśli planujecie robić tartę na śniadanie, proponujemy zrobić kruche ciasto dzień wcześniej, co by trochę cennego czasu rano zaoszczędzić:)
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które ponakłuwajcie delikatnie widelcem. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzućcie cebulę i podsmażcie, aż się lekko zrumieni. Odstawcie do wystygnięcia.
Brokuły wrzućcie do osolonego wrzątku na 3-5 minut, odcedźcie i odstawcie. Jajka wymieszajcie ze śmietaną, serem, cebulą, ziołami, solą i pieprzem.
Na ostudzone ciasto wylejcie masę z jajek, rozprowadźcie łopatką. Ułóżcie brokuły, szynkę i pomidorki. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 40 minut. Posypcie świeżym oregano. Smacznego!
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które ponakłuwajcie delikatnie widelcem. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzućcie cebulę i podsmażcie, aż się lekko zrumieni. Odstawcie do wystygnięcia.
Brokuły wrzućcie do osolonego wrzątku na 3-5 minut, odcedźcie i odstawcie. Jajka wymieszajcie ze śmietaną, serem, cebulą, ziołami, solą i pieprzem.
Na ostudzone ciasto wylejcie masę z jajek, rozprowadźcie łopatką. Ułóżcie brokuły, szynkę i pomidorki. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 40 minut. Posypcie świeżym oregano. Smacznego!
przepiękna! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, jest też całkiem smaczna;)
Usuńłał fajna:)
OdpowiedzUsuńa co z tą podsmażoną cebulą?
OdpowiedzUsuńJest podane w treści przepisu: Brokuły wrzućcie do osolonego wrzątku na 3-5 minut, odcedźcie i odstawcie. Jajka wymieszajcie ze śmietaną, serem, cebulą, ziołami, solą i pieprzem. Pozdrawiamy.
Usuń