środa, 19 czerwca 2013

chłodnik z botwinki


Chyba najbardziej popularny chłodnik w naszym pięknym kraju. Przyznamy się, że równie mocno lubimy hiszpańskie gazpacho :) Na gorące, upalne dni, to najlepsze dania!

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 zielone ogórki, posiekane w kostkę
  • 1/2 pęczka rzodkiewek, posiekane w plastry
  • 1 L kefiru lub maślanki
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 2 jajka, ugotowane na twardo


Botwinę umyjcie, posiekajcie. Jeśli miała buraczki, obierzcie je i również drobno posiekajcie. Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą, posólcie, dodajcie cukier i gotujcie na średnim ogniu ok. 15 minut, do miękkości. Dodajcie sok z cytryny, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia. W malakserze wymieszajcie ze sobą kefir, koperek, dodając sól i pieprz do smaku. Mieszankę kefirową dodajcie do ugotowanej botwiny, wymieszajcie, dodajcie ogórka, rzodkiewki, wstawcie do lodówki na 2-3 godziny. Wlejcie zupę do miski, dodajcie ugotowane jajko. Smacznego!





10 komentarzy:

  1. Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam, wygląda obłędnie, muszę się w końcu skusić! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy i dziękujemy za miłe słowa :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. A jak z czasem wykonania? Bo ostatnio jestem bardzo zabiegany i nie wiem ile czasu potrzeba na taki chlodnik.

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwięcej czasu zajmuje samo chłodzenie zupy ;) Przygotowanie ok. 20 minut, polecamy!

      Usuń
  3. Jaki przepiekny kolor! wyprobuje przepis pozdrawiam cieplo Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ten chłodnik pięknie wygląda! Te kolory! Coś pięknego!

    OdpowiedzUsuń