Chyba najbardziej popularny chłodnik w naszym pięknym kraju. Przyznamy się, że równie mocno lubimy hiszpańskie gazpacho :) Na gorące, upalne dni, to najlepsze dania!
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek koperku
- 1-2 zielone ogórki, posiekane w kostkę
- 1/2 pęczka rzodkiewek, posiekane w plastry
- 1 L kefiru lub maślanki
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
- 1 łyżki soku z cytryny
- szczypta cukru
- 2 jajka, ugotowane na twardo
Botwinę umyjcie, posiekajcie. Jeśli miała buraczki, obierzcie je i również drobno posiekajcie. Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą, posólcie, dodajcie cukier i gotujcie na średnim ogniu ok. 15 minut, do miękkości. Dodajcie sok z cytryny, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia. W malakserze wymieszajcie ze sobą kefir, koperek, dodając sól i pieprz do smaku. Mieszankę kefirową dodajcie do ugotowanej botwiny, wymieszajcie, dodajcie ogórka, rzodkiewki, wstawcie do lodówki na 2-3 godziny. Wlejcie zupę do miski, dodajcie ugotowane jajko. Smacznego!
Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam, wygląda obłędnie, muszę się w końcu skusić! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPolecamy i dziękujemy za miłe słowa :) Pozdrawiamy!
UsuńA jak z czasem wykonania? Bo ostatnio jestem bardzo zabiegany i nie wiem ile czasu potrzeba na taki chlodnik.
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Najwięcej czasu zajmuje samo chłodzenie zupy ;) Przygotowanie ok. 20 minut, polecamy!
UsuńJaki przepiekny kolor! wyprobuje przepis pozdrawiam cieplo Aga
OdpowiedzUsuńDziękujemy i życzymy smacznego! Pozdrawiamy! :)
UsuńAleż ten chłodnik pięknie wygląda! Te kolory! Coś pięknego!
OdpowiedzUsuńNic, tylko jeść :)
UsuńWłaśnie robię :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuń