piątek, 28 czerwca 2013

cukinia faszerowana wędzonym łososiem i porem (zucchine capricciose al salmone e porri)


Kolejna propozycja z przepastnej księgi "The Silver Spoon". Wchodzi do naszej listy dań, do których na pewno będziemy wracać. Szybka, bardzo smaczna potrawa z naszym ukochanym łososiem. Mamy nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu :)

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 25 g masła i trochę do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2 pory, posiekane
  • 80 g  wędzonego łososia, posiekanego
  • 120 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie, nie było w przepisie)


Cukinię umyjcie i gotujcie w osolonej wodzie ok. 15 minut. Przetnijcie na pół i usuńcie miąższ z pestkami. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Na patelni rozgrzejcie masło, usmażcie pora, ok. 5 minut, dodajcie łososia, wymieszajcie i zdejmijcie patelnię z ognia. Żaroodporne naczynie wysmarujcie masłem. Ułóżcie w nim cukinie, następnie nafaszerujcie je porem i łososiem, wszystko posólcie i popieprzcie (opcjonalnie). Na końcu polejcie wszystko śmietaną. Zapiekajcie przez 10 minut. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie cukinii i łososia. Musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i na pewno nie jest to oklepane danie, czyli to coś w sam raz dla mnie. Lubię wszystko co nieoczywiste i zaskakujące. Ostatnio odkryłam przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/muffiny-z-lososiem/ i od tej pory bardzo często przygotowuję te muffinki. To bardzo fajna propozycja na śniadanie i
    na przekąskę do pracy.Polecam

    OdpowiedzUsuń