Pogoda sprzyja grillowaniu :) Tym razem na warsztat wzięliśmy krewetki. Postanowiliśmy uciec na chwilę od czosnku, pietruszki czy też rozmarynu.
Składniki:
- 10 szt. krewetek
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanej drobno mięty
- 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w 3 cm kawałki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
sałata:
- mix sałat
- kilka ząbków pomarańczy
- posiekana mięta
- oliwa
- sok z cytryny
- miód
- ziarna sezamu
Wymieszajcie ze sobą składniki marynaty. Zanurzcie w niej krewetki i odstawcie na max 20 minut do lodówki. Po dłuższym czasie sok z pomarańczy może sprawić, że po usmażeniu krewetki będą suche. Nabijcie krewetki na patyczki do grillowania na zmianę z papryką (jeśli grillujecie na ogniu, namoczcie je wcześniej) i smażcie po 3-4 minuty z każdej strony. Sałatę wymieszajcie z posiekaną miętą, pomarańczami, ziarnami sezamu i polejcie wszystko sosem z oliwy, miodu i cytryny. Wszystko dobrze smakuje z białym pieczywem. Smacznego!
Polaczenia owocow z miesem i rybami zwykle nie lubie, ale dla cytrusow robie wyjatek. Swietny ten sos!
OdpowiedzUsuńTeż się trochę baliśmy tego połączenia, ale wyszło super! :)
Usuń