piątek, 21 czerwca 2013

krewetki grillowane w sosie pomarańczowo-miętowym


Pogoda sprzyja grillowaniu :) Tym razem na warsztat wzięliśmy krewetki. Postanowiliśmy uciec na chwilę od czosnku, pietruszki czy też rozmarynu.

Składniki:

  • 10 szt. krewetek
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej drobno mięty
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w 3 cm kawałki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu


sałata:

  • mix sałat
  • kilka ząbków pomarańczy
  • posiekana mięta
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • miód
  • ziarna sezamu


Wymieszajcie ze sobą składniki marynaty. Zanurzcie w niej krewetki i odstawcie na max 20 minut do lodówki. Po dłuższym czasie sok  z pomarańczy może sprawić, że po usmażeniu krewetki będą suche. Nabijcie krewetki na patyczki do grillowania na zmianę z papryką (jeśli grillujecie na ogniu, namoczcie je wcześniej) i smażcie po 3-4 minuty z każdej strony. Sałatę wymieszajcie z posiekaną miętą, pomarańczami, ziarnami sezamu i polejcie wszystko sosem z oliwy, miodu i cytryny. Wszystko dobrze smakuje z białym pieczywem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Polaczenia owocow z miesem i rybami zwykle nie lubie, ale dla cytrusow robie wyjatek. Swietny ten sos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się trochę baliśmy tego połączenia, ale wyszło super! :)

      Usuń