poniedziałek, 24 czerwca 2013

penne rigate w wódce (penne rigate alla vodka)


Poniższym przepisem zaczynamy naszą przygodę z zakupioną niedawno biblią kuchni włoskiej: "The silver spoon". Pierwszy raz została wydana właśnie pod takim tytułem ("Il cucchiaio d'argento") w 1950 roku.
Książka liczy ponad 2000 przepisów, więc sporo radości przed nami! Wszystkie receptury z tej pozycji będziemy podawać w niezmienionej, oryginalnej formie.
Zaczynamy oczywiście od makaronów, które uwielbiamy, ale to już wiecie :)
Dziś w wersji z "dreszczykiem"...

Składniki:

  • 250 g makaronu penne rigate
  • 50 g masła
  • 1 grubszy plaster szynki gotowanej, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki sosu pomidorowego (użyliśmy przecieru, nie mylić z koncentratem!), może być passata
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 5 łyżek tłustej śmietany
  • 3 łyżki wódki
  • sól
  • pieprz
  • parmezan (opcjonalnie)


Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni o grubym dnie rozpuśćcie masło, dodajcie szynkę, sos pomidorowy i natkę, posólcie i popieprzcie i gotujcie, czasem mieszając przez ok. 10 minut. Dodajcie śmietanę i wódkę, zwiększcie ogień i poczekajcie aż wódka odparuje. Dodajcie makaron, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie świeżą natką i parmezanem (opcjonalnie). Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Chyba zostałam tysięcznym fanem :D Makaron wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulujemy i dziękujemy! :) A makaron pyszny, polecamy!

      Usuń
  2. Pisałam i czytałam kiedyś o penne alla vodka, ale nigdy nie jadłam. Strasznie ciekawa jestem smaku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam zasmakowało bardzo i pewnie jeszcze do tego wrócimy :) Lubimy alkohol w jedzeniu, fajnie podkreśla smaki :)Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Pytanie, na ile porcji są te składniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dwóch osób jako danie główne. Jeśli dorzuci się jeszcze 100g makaronu (razem 350g) to może być jako przystawka dla czterech osób.

      Usuń