Tym przepisem żegnamy się powoli ze szparagami w tym sezonie...
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 -150 g świeżego szpinaku
- sok z cytryny
- skórka starta z 1 pomarańczy
- garść nasion słonecznika
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- oliwa
Szparagi umyjcie, osuszcie, oderwijcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie na kawałki 2-3 cm.
Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę masła klarowanego, wrzućcie szparagi i smażcie ok 3-4 minut, posólcie je i popieprzcie, odstawcie. Część szpinaku wrzućcie na rozgrzaną suchą patelnię, doprawcie solą i pieprzem, poczekajcie aż się zredukuje. Wyłóżcie na talerze liście świeżego szpinaku, dodajcie te usmażone oraz szparagi. Posypcie wszystko skórką z pomarańczy, słonecznikiem oraz skropcie oliwą i sokiem z cytryny. Dobrze smakuje z białym pieczywem. Smacznego!
Jak zielono! Od razu poprawia sie humor.
OdpowiedzUsuńPrawda? :)
UsuńUwielbiam takie sałatki. Piękna kolorystyka. Ja bym dodała jeszcze prażone płatki migdałowe i danie w sam raz dla mnie na lunch :)))
OdpowiedzUsuńTo te płatki proponujemy zamiast słonecznika :) Pozdrawiamy!
UsuńLooks Delicious!
OdpowiedzUsuńthanx! :)
Usuń