Zaprzyjaźniamy się powoli z naszym nowym nabytkiem - grillem :)
Dziś propozycja dla wielbicieli smaków wschodnich.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, umyte, pokrojone na 2-3 cm kawałki
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- pieprz
- kilka gałązek kolendry bądź natki do posypania
W misce wymieszajcie ze sobą składniki marynaty, dodajcie do niej kurczaka, dobrze wymieszajcie i wstawcie do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Jeśli grillujecie na ogniu, drewniane patyczki wcześniej namoczcie lekko w wodzie, żeby się nie spaliły.
Nabijcie kurczaka, szaszłyki smażcie po 3-4 minuty z każdej strony. Szaszłyki dobrze smakują z ryżem.
Podaliśmy też do nich mix sałat z sezamem, płatkami migdałów, suszoną żurawiną z dressingiem z oliwy, soku z cytryny i miodu. Smacznego!
Ekstra szaszłyki ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmyszkagotuje.blogspot.com
Dziękujemy i pozdrawiamy! :)
UsuńDziękujemy za pomysł na dzisiejszy obiad! Nie mieliśmy jasnego sosu sojowego, więc użyliśmy ciemnego. Przesmaczne!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało :) Pozdrawiamy!
Usuńha! zrobilam! cud, miod, malina a na dodatek zostalam nazwana "najwspanialsza kucharka dziewczyna" :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszymy się! :) Pozdrawiamy serdecznie!
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń