Mamy wrażenie, że szałwia jako przyprawa jest wciąż mało doceniana i znana.
Świetnie nadaje się do marynowania mięs, sałatek, dobrze smakuje właśnie z makaronem. Często stosowana w kuchni włoskiej. Ułatwia trawienie i obniża poziom cukru we krwi.
Składniki:
- 250 g makaronu, użyliśmy pappardelle
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 pęczek szałwii, posiekany
- 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- garść uprażonych migdałów
- sok z cytryny do skropienia
- oliwa
- sól
- pieprz
Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i smażcie aż się zeszkli, dodajcie czosnek i szałwię i jeszcze chwilę smażcie. Dodajcie 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, posólcie i popieprzcie. Dodajcie śmietanę, i makaron, wymieszajcie. Skropcie wszystko sokiem z cytryny. Wyłóżcie na talerze i posypcie migdałami. Smacznego!
To fakt, szalwia jest malo popularna, tutaj w ogole trudno ja dostac, a szkoda... Makaron taki, jak lubie: prosty, a na pewno pyszny.
OdpowiedzUsuńZakochaliśmy się w szałwii :) Ma lekką goryczkę, fajnie smakuje właśnie podsmażona, czy uduszona. Współczujemy ograniczonego dostępu...Pozdrawiamy!
Usuńświetne danie - to przykład jak z kilku prostych składników da się wyczarować coś naprawdę fajnego!
OdpowiedzUsuńsierotkamarysiawkuchni.blogspot.com
Zgadzamy się :) Pozdrawiamy!
Usuńszałwia smażona na maśle...chrupiąca...przepyszna...
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńSzałwia rośnie u mnie na parapecie :)
OdpowiedzUsuńU nas też ;)
Usuń