Przedstawiamy kolejną recepturę z "The Silver Spoon", biblii kuchni włoskiej.
Przepis idealnie odzwierciedla hasło: Im prościej, tym lepiej :)
Składniki:
- 250 g makaronu penne lisce
- 80 g czarnych, wydrylowanych oliwek, pokrojonych w plastry
- 100 ml śmietany 30%
- 10 g startego parmezanu
Oliwki wrzućcie do rondla o grubym dnie, zalejcie śmietaną i gotujcie na małym ogniu ok. 8-10 minut. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Włosi piszą, że na 1 litr wody powinno przypadać 10 g soli i 100 g makaronu.
Nałóżcie łyżkę sosu z oliwek na talerz, przykryjcie porcją makaronu, posypcie parmezanem i polejcie pozostałym sosem, dobrze wymieszajcie. Wyczytaliśmy, że makronów nie posypujemy parmezanem na końcu, tylko bezpośrednio na makaron, który potem polewamy sosem. Smacznego!
Śmietana nie komponuje mi się jakoś z oliwkami. Ja bym raczej zmiksowała te oliwki z bazylią i oliwą z oliwek na pesto.
OdpowiedzUsuńProponujemy spróbować, nam smakowało bardzo...i wielu Włochom również, skoro przepis znalazł się w "The Silver Spoon" - tam nie ma złych przepisów ;)
UsuńA czarne oliwki z oliwą z oliwek, to raczej na tapenadę się nadadzą :)
UsuńTak! Jeszcze ząb czochu wcisnąć do tego <3
OdpowiedzUsuńWolimy delikatną wersję wg oryginalnego przepisu, ale zachęcamy do próbowania zmian :)
Usuń