Świetna przystawka, idealna na letnie wieczory przy winie czy piwie.
Składki:
- 2 szt. awokado
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
aioli:
- 1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
- 2 obrane, duże ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
Zacznijcie od aioli. Żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku umieśćcie w pojemniku robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrze. My robiliśmy to po prostu blenderem. Dokładnie połączcie składniki, przy pracującym urządzeniu powoli dodajcie oliwę a następnie olej słonecznikowy. Aioli powinno być gęste i gładkie.
Rozgrzejcie piekarnik do 220'C.
W misce połączcie ze sobą mąkę, szczyptę soli i pieprzu. W drugiej misce rozbełtajcie jajko. W kolejnej wymieszajcie ze sobą bułkę tartą, roztopione masło, czosnek, paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Obierzcie awokado i pokrójcie wzdłuż. Każdy kawałek obtoczcie kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Ułóżcie na kratce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczcie 15-20 minut, aż bułka tarta się zrumieni. Poczekajcie aż awokado trochę ostygnie. Podawajcie z sosem w oddzielnej miseczce. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie. Świetna przystawka na imprezę.:)
OdpowiedzUsuńPolecamy! Pyszna! :)
UsuńBardzo ciekawi mnie smak pieczonego awokado więc muszę wypróbować przepis..:)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZachęcamy i pozdrawiamy! :)
UsuńUwielbiam awokado, ale takiego jeszcze nie jadłam, a tak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDo roboty, do roboty! :) To chwila, a potem niebo w gębie! Pozdrawiamy!
UsuńMozna przygotowac wczesniej i serwowac jako zimna przystawke?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Osobiście wolę na ciepło :)
Usuń