czwartek, 25 lipca 2013

pieczone awokado z sosem aioli


Świetna przystawka, idealna na letnie wieczory przy winie czy piwie.

Składki:

  • 2 szt. awokado
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz


aioli:
  • 1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 2 obrane, duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Zacznijcie od aioli. Żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku umieśćcie w pojemniku robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrze. My robiliśmy to po prostu blenderem. Dokładnie połączcie składniki, przy pracującym urządzeniu powoli dodajcie oliwę a następnie olej słonecznikowy. Aioli powinno być gęste i gładkie.
Rozgrzejcie piekarnik do 220'C.
W misce połączcie ze sobą mąkę, szczyptę soli i pieprzu. W drugiej misce rozbełtajcie jajko. W kolejnej wymieszajcie ze sobą bułkę tartą, roztopione masło, czosnek, paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Obierzcie awokado i pokrójcie wzdłuż. Każdy kawałek obtoczcie kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Ułóżcie na kratce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczcie 15-20 minut, aż bułka tarta się zrumieni. Poczekajcie aż awokado trochę ostygnie. Podawajcie z sosem w oddzielnej miseczce. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Świetna przystawka na imprezę.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawi mnie smak pieczonego awokado więc muszę wypróbować przepis..:)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam awokado, ale takiego jeszcze nie jadłam, a tak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do roboty, do roboty! :) To chwila, a potem niebo w gębie! Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Mozna przygotowac wczesniej i serwowac jako zimna przystawke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Osobiście wolę na ciepło :)

      Usuń