Oboje bardzo lubimy krewetki. Postanowiliśmy poszukać u Włochów jakiś nowych inspiracji związanych z tymi przepysznymi żyjątkami morskimi :) Przepis z "SS".
Składniki:
- 2 łyżki sosu pomidorowego (przecier bądź passata)
- 2 łyżki śmietany 30%
- sok z ćwiartki cytryny
- 200 ml białego wina
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 10 krewetek
- białko z 1 jajka
- olej do smażenia
- mąka do obsypania
- sól i pieprz
Wymieszajcie ze sobą sos pomidorowy, śmietanę i sok z cytryny, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. W osobnym naczyniu połączcie ze sobą wino, szczyptę soli, wyciśnięty czosnek i imbir. Do przygotowanej marynaty wrzućcie krewetki, wymieszajcie i odstawcie na 1 godzinę. Rozgrzejcie w garnku olej do smażenia. Rozbełtajcie białko w misce. Na talerz wysypcie trochę mąki. Krewetki w marynacie zanurzcie w białku, następnie obtoczcie delikatnie w mące i wrzućcie na gorący olej. Smażcie aż zmienią kolor na złoto-brązowy. Wyjmijcie krewetki łyżką cedzakową i osuszcie na ręczniku papierowym. Posólcie i podawajcie z sosem, podanym w osobnym naczyniu. Smacznego!
gdyby nie to, że u mnie w domu nie jadają krewetek, robiłabym takie na okrągło. pyszne, acz nieskomplikowane.
OdpowiedzUsuńnie wiedzą co dobre ;)
UsuńTakie proste a takie pyszne!
OdpowiedzUsuń