Kolejna propozycja na przyspieszoną tartę :) Na przepis wpadliśmy w internecie.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, 275 g
- 3 cebule, pokrojone w pióra
- kilkanaście czarnych oliwek
- 1 puszka anchois
- białko z 1 jajka
- listki z kilku gałązek tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie na nią cebulę, zmniejszcie ogień i smażcie aż się cebula skarmelizuje, od czasu do czasu mieszając, ok. 30 minut. Rozgrzejcie piekarnik do 190'C. Na koniec dorzućcie tymianek. Fileciki anchois wyjmijcie na ręcznik papierowy do odsączenia. Rozwińcie ciasto i wyznaczcie na nim nożem ramkę 2 cm, uważając, żeby nie przeciąć ciasta! Na środku ułóżcie cebulę, z filecików anchois utwórzcie kratę, ułóżcie w środku oliwki. Boki posmarujcie białkiem z jajka. Tartę wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 20 minut. Smacznego!
cudnie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDobrze też smakuje :) Pozdrawiamy!
UsuńŚwietny pomysł na szybką tartę! Zamiast filecików anchois mogę dodać szynkę i posypać serem, nie obciąży to za bardzo ciasta?
OdpowiedzUsuńPowstanie wtedy nowa, zupełnie inna tarta, ale zachęcamy spróbować :) Ciasto spokojnie wytrzyma takie obciążenie :) Smacznego!
Usuń