środa, 3 lipca 2013

tarta z domowym pesto i pomidorami na cieście francuskim


Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na zagniatanie kruchego ciasta :)
Szybka przystawka, lunch, czy zagryzka do wieczornego wina.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 275 g
  • 2 pomidory
  • 3-4 łyżki domowego pesto (przepis TU)
  • białko z 1 jajka
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści bazylii
  • kilka płatów parmezanu


Rozgrzejcie piekarnik do 180'C.
Przygotujcie pesto wg przepisu. Ciasto podzielcie na 3 równe części. Na każdej wyznaczcie nożem ramkę o boku 2 cm, nie przecinając ciasta! Pomidory umyjcie, osuszcie i pokrójcie w plastry. Środek ciasta posmarujcie pesto, ułóżcie na tym pomidory. Boki ramki posmarujcie białkiem jajka. Wstawcie do piekarnika na 20 minut. Posólcie i popieprzcie do smaku, posypcie bazylią i parmezanem. Smacznego!



5 komentarzy: