Chyba wszyscy znamy klasycznego tatara z wołowiny...
Dla odmiany postanowiliśmy przedstawić Wam wersję z ryby, podpatrzyliśmy jak to robią Włosi :) Przepis z "SS".
Składniki:
- 2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropel Tabasco
- 300 g filetu z łososia, posiekanego
- 1/2 żółtej papryki, pozbawionej nasion, pokrojonej w kostkę
- 30 g kaparów, odsączonych
- 6 zielonych oliwek, posiekanych
- 2 żółtka z jajek
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej pietruszki do posypania
Jedną z cytryn obierzcie, pozbądźcie się białej skórki i posiekajcie miąższ. Wyciśnijcie sok z pozostałej cytryny. Wymieszajcie ze sobą oliwę, sok z cytryny i tabasco, posólcie i popieprzcie. Wymieszajcie ze sobą łososia, paprykę, kapary, oliwki i posiekany miąższ z cytryny, zalejcie wszystko przygotowaną wcześniej marynatą, dobrze wymieszajcie i odstawcie na 20 minut do lodówki. Podzielcie porcje na talerze, na każdą wyłóżcie żółtko z jajka, wszystko posypcie pietruszką. Smacznego!
Wlosi robia to dobrze!
OdpowiedzUsuńOj tak! :)
UsuńRewelacja!! Wybieram ten w miejsce wersji wołowej :)
OdpowiedzUsuńWołowiną nie pogardzimy, ale łososia też uwielbiamy :)
Usuń