Kugel to tradycyjne danie żydowskie, najczęściej babka ziemniaczana z cebulą. Istnieje również jego wersja makaronowa (lokszen), podawana zazwyczaj na słodko, my zrobiliśmy ją w wersji wytrawnej z serem i czosnkiem.
Kugel jest świetnym dodatkiem do dania głównego lub samodzielną przystawką.
Składniki:
- 250 g makaronu, użyliśmy tagliatelle
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżeczki czosnku w proszku
- 100 g startego parmezanu
- 1/2 kostki masła w temp. pokojowej (w tym kawałek do posmarowania naczynia żaroodpornego)
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Żaroodporne naczynie wysmarujcie masłem. W misce wymieszajcie ze sobą jajka, sól, pieprz, czosnek, parmezan i masło pocięte na kawałki. Dorzućcie do tego makaron, wymieszajcie i wyłóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie przez 1 godzinę. Smacznego!
pierwszy raz widzę takie danie. co prawda, to wina tego, że nie korzystam z żydowskiej kuchni. ale zaintrygował mnie ten kugel. podoba mi się!
OdpowiedzUsuńzapisałam przepis i jestem skłonna poszukiwać innych żydowskich smakołyków.
Polecamy gorąco! To też był nasz pierwszy kugel :)
UsuńBardzo dobre. Teraz spróbuję modyfikacji - podam z gulaszem z gęsich pipków.
OdpowiedzUsuń