poniedziałek, 12 sierpnia 2013

makaron z pieczonymi warzywami i ricottą


Lekki, letni makaron.

Składniki:

  • 250 g makaronu, użyliśmy spaghetti
  • 1 żółta papryka, pokrojona w grubą kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w grubą kostkę
  • 8-10 pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół
  • 2 małe cukinie, pokrojone w kostkę, bądź słupki
  • oliwa
  • natka pietruszki, posiekana
  • sól, pieprz
  • 80 g ricotty


Rozgrzejcie piekarnik do 210'C. Na blaszce wyścielonej folią aluminiową, wyłóżcie paprykę i pomidorki. Skropcie porządnie oliwą i posólcie. Wstawcie do pieca na ok. 20 minut, potem dodajcie cukinię i pieczcie jeszcze 5 minut. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Upieczone warzywa przełóżcie do głębokiej patelni, dolejcie 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, dodajcie makaron, wymieszajcie, posypcie pietruszką, dodajcie do smaku sól i pieprz i wyłóżcie na talerze. Wszystko posypcie pokruszoną, bądź pokrojoną ricottą. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz