piątek, 16 sierpnia 2013

łosoś pieczony w ziołach


Prosty przepis na aromatycznego łososia.

Składniki:

  • 300 g łososia
  • zioła (jakie lubicie, może być bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek)
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy



Na papierze lub folii do pieczenia ułóżcie zioła, na nich wyłóżcie 2-3 plasterki cytryny, przykryjcie to filetem z łososia, którego następnie posólcie i popieprzcie. Na wierzch połóżcie kolejne 2 plasterki cytryny i kawałki masła. Zawińcie wszystko szczelnie i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C na 20-30 minut, w zależności od grubości filetu. Łososia podawajcie z czym lubicie, ryżem, pieczonymi ziemniakami czy z sałatą. Nasz wylądował na liściach szpinaku :) Smacznego!


4 komentarze: