Sezon grzybowo-dyniowy uważamy za otwarty :)
Składniki:
ciasto:
- 145 g mąki
- 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 2-3 łyżki wody
- listki rozmarynu z 3-4 gałązek, posiekane
- szczypta soli i pieprzu
nadzienie:
- 80-100 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 mała cebula, posiekana
- 80 g kurek, umytych i osuszonych
- 80 g sera typu camembert, pokrojonego w kostkę
- garść orzechów włoskich
- 2-3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, posiekajcie, wyjmijcie i zagniećcie. Zróbcie kulę, zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 1 godzinę.
Dynię, cebulę i kurki podsmażcie osobno na maśle, wrzućcie do jednej miski, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie.
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, starajcie się utworzyć okrąg. Na środek wyłóżcie trochę nadzienia z dyni, następnie wyłóżcie ser i przykryjcie go warstwą nadzienia. Zawińcie brzegi ciasta.
Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 25-30 minut, aż się brzegi ciasta zrumienią. Po wyjęciu posypcie orzechami. Smacznego!
Cudowny farsz i kształt tego placka, wszystko mi się w nim podoba :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się i polecamy! Był pyszny! :)
UsuńU mnie pojawiła się dynia i już wiem do czego ją wykorzystam! Niezwykle ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego zatem! :) Pozdrawiamy!
UsuńCo ja bym dala za chocby maly koszyczek kurek!
OdpowiedzUsuńoj, nie zazdrościmy...:)
UsuńWygląda bosko i jestem pewna, że tak też smakuje :-)
OdpowiedzUsuńBądź pewna! ;) Pozdrawiamy!
Usuń