Dostaliśmy w prezencie kałamarnicę, a właściwie połowę jej tuby :)
Poszukaliśmy w sieci inspiracji i oto co nam wyszło...
Składniki:
- 1/2 tuby kałamarnicy, oczyszczonej, pokrojonej w plastry
- pieprz
- sól
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 3/4 szklanki mąki
- 100 g startego parmezanu
- olej do smażenia
sos a'la aioli:
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka blanszowanych różyczek brokuła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Zacznijcie od doprawienia kałamarnicy solą i pieprzem, dobrze żeby chwilę się w lodówce "przegryzła".
Wszystkie składniki sosu wrzućcie do malaksera i zmiksujcie na jednolitą masę. Oliwę proponujemy dolewać partiami i sprawdzać konsystencję sosu. Odstawcie. Na głębokiej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju. Bułkę tartą wymieszajcie z parmezanem na jednym talerzu. Na kolejnym roztrzepcie jajka. A na ostatnim mąkę. Kałamarnicę obtoczcie najpierw w mące, następnie jajku, na końcu z bułce z parmezanem. Wrzućcie na olej i smażcie, aż się zrumieni, co nastąpi dość szybko :) Podawajcie z sosem w osobnym naczyniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz