kalmary z grilla
Dziś prosty i szybki przepis na kalmary. Świetne na przystawkę, czy też w większej ilości na obiad.
Składniki:
- 2-3 średniej wielkości tuby kalmarów, pokrojonych w krążki
- sól
- pieprz cytrynowy
- sok z limonki
- oliwa
- natka pietruszki
Kalmary posólcie i popieprzcie, odstawcie na chwilę do lodówki. Nabijcie krążki na patyczki do grillowania. Rozgrzejcie patelnię grillową, kalmary smażcie ok. 4 minuty z każdej strony. Wyłóżcie na talerze, skropcie sokiem z limonki, oliwą i posypcie natką. Smacznego!
ojej, jak one świetnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńDziękujemy, świetnie też smakują :)
UsuńMniam, potrawa mojego dzieciństwa. Tylko kiedyś trzeba było odbierać tuby z błony. Czy sprzedawane teraz kalmary wymagają takiego przygotowania czy już są obrane?
OdpowiedzUsuńDorota
Niestety nadal trzeba to robić :)
Usuń