piątek, 20 września 2013

kalmary z grilla


Dziś prosty i szybki przepis na kalmary. Świetne na przystawkę, czy też w większej ilości na obiad.

Składniki:
  • 2-3 średniej wielkości tuby kalmarów, pokrojonych w krążki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok z limonki
  • oliwa
  • natka pietruszki
Kalmary posólcie i popieprzcie, odstawcie na chwilę do lodówki. Nabijcie krążki na patyczki do grillowania. Rozgrzejcie patelnię grillową, kalmary smażcie ok. 4 minuty z każdej strony. Wyłóżcie na talerze, skropcie sokiem z limonki, oliwą i posypcie natką. Smacznego!





4 komentarze:

  1. ojej, jak one świetnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, potrawa mojego dzieciństwa. Tylko kiedyś trzeba było odbierać tuby z błony. Czy sprzedawane teraz kalmary wymagają takiego przygotowania czy już są obrane?
    Dorota

    OdpowiedzUsuń