środa, 25 września 2013

makaron z cukinią, szpinakiem i pestkami dyni


Szybki, smaczny i jaki zdrowy! :)


Składniki:
  • 200 g makaronu 
  • 1 cukinia
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 ml śmietany 18%
  • garść suszonych pestek dyni
  • 50 g parmezanu
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzaną oliwę wrzućcie cukinię pokrojoną w plasterki i czosnek. Dodajcie liście świeżego szpinaku i poczekajcie, aż zacznie wchłaniać sos. Wlejcie śmietanę, dodajcie sól i pieprz. Na osobnej patelni uprażcie pestki dyni, uważając aby ich nie przypalić. Ugotujcie makaron, wymieszajcie z sosem, posypcie dynią i startym parmezanem. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. O, to już wiem, co zrobić z dyniowymi pestkami ;) Do makaronu pasuje chyba tak naprawdę każdy składnik, trzeba tylko umiejętnie go wkomponować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, makaron praktycznie lubi wszystko :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Wczoraj zrobiłam. Pyyyyyyszności i proste, w sam raz dla mnie :) Pozdrówki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super kochana! Cieszymy się, że smakowało :) Buziole!

      Usuń