Świetna do pieczywa , na śniadanie czy przystawkę. Możecie posmarować nią chlebek naan, tortillę czy naleśniki.
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 1 kromka chleba
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Gorące jeszcze papryki włóżcie do worka foliowego i zamknijcie szczelnie na ok. 10 minut, dzięki temu łatwiej obierzecie potem paprykę.
W malakserze zmiksujcie kromkę chleba z wędzoną papryką na grube okruchy, dodajcie 100 ml wody i ponownie zmiksujcie. Dodajcie orzechy, obraną paprykę, cukier, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, miksujcie i jeśli trzeba dodajcie trochę oliwy, żeby była gładka konsystencja. Wstawić do lodówki aby się chwilę przegryzła. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz