poniedziałek, 23 września 2013

pasta z pieczonej papryki z orzechami laskowymi


Świetna do pieczywa , na śniadanie czy przystawkę. Możecie posmarować nią chlebek naan, tortillę czy naleśniki.

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych
  • 1 kromka chleba
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Papryki przekrójcie na pół, oczyśćcie z gniazd i pieczcie ok. 15-20 minut, aż skórka będzie czarna. Na chwilę przed końcem włóżcie obok kromkę chleba i ją mocno spieczcie. 
Gorące jeszcze papryki włóżcie do worka foliowego i zamknijcie szczelnie na ok. 10 minut, dzięki temu łatwiej obierzecie potem paprykę.
W malakserze zmiksujcie kromkę chleba z wędzoną papryką na grube okruchy, dodajcie 100 ml wody i ponownie zmiksujcie. Dodajcie orzechy, obraną paprykę, cukier, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, miksujcie i jeśli trzeba dodajcie trochę oliwy, żeby była gładka konsystencja. Wstawić do lodówki aby się chwilę przegryzła. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz