poniedziałek, 16 września 2013

zupa krem z pieczonej dyni z sosem szałwiowym


Jesień zbliża się dużymi krokami, częściej wracamy do naszej księgi z zupami na każdy dzień.
Dziś propozycja prostego kremu z dyni.

Składniki:
  • 500-600 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 600-700 ml wywaru warzywnego
  • kleks śmietany, jogurtu naturalnego


sos:
  • 60 g masła
  • 6-8 listków szałwii

Rozgrzejcie piekarnik do temp. 200'C. Dynię przełóżcie do miski, zalejcie oliwą, posólcie i popieprzcie. Przełóżcie na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawcie do piekarnika i pieczcie 20-25 minut, aż dynia będzie miękka. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, następnie czosnek i poczekajcie aż się zeszklą, dodajcie upieczoną dynię, wymieszajcie i zalejcie wywarem. Nie wlewajcie od razu całego, zostawcie trochę na wypadek potrzeby rozrzedzenia kremu. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem około 15-20 minut. Odstawcie i zmiksujcie na gładko. Na małej patelni rozpuśćcie masło na średnim ogniu, wrzućcie listki szałwii, poczekajcie aż masło zbrązowieje i zacznie bulgotać a szałwia będzie podsmażona. Krem wlejcie do misek, skropcie sosem z szałwii razem z listkami, dodajcie śmietanę/jogurt. Smacznego! 



2 komentarze:

  1. Blog wygląda przepięknie, zupa jeszcze lepiej :D Zostaję tu na dłużej :P Sub+

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się bardzo, że blog się podoba, dziękujemy za miłe słowa :) Pozdrawiamy!

      Usuń