Uwielbiamy żurawinę! Dostajemy ją najczęściej w prezencie od naszej nadmorskiej Mamy, która posiada rewelacyjny przepis na ten wspaniały owoc :) Konfitura z żurawin w towarzystwie jabłek świetnie złamała słodycz ciastka z serkiem mascarpone!
Składniki:
ciasto (4 małe foremki, 10-11 cm)
- 160 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 80 g schłodzonego masła
- 2 łyżki zimnego mleka
- 2 małe jajka
- szczypta soli
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 L żurawiny, oczyszczonej i umytej
- 1,5 kg cukru
- 1 L obranych i posiekanych na grubej tarce jabłek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, zagniećcie ciasto, podzielcie na 4 części, rozwałkujcie i wyłóżcie nimi foremki. Wstawcie do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C, wyjmijcie foremki z lodówki, nakłujcie widelcem ciasto, wsypcie trochę fasoli do obciążenia, żeby ciasto się nie przesuwało rosnąc. Pieczcie 15 minut. Wyjmijcie, wysypcie fasolę i znów wstawcie do pieczenia na ok. 15 minut, aż się ciasto zrumieni. Przygotujcie krem, zmiksujcie ze sobą mascarpone, śmietanę i powoli wsypując cukier. Na ciastka wyłóżcie krem a następnie 1 łyżkę konfitury z żurawin, bądź inne owoce, maliny czy borówki. Smacznego!
Ale to wszystko kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do upieczenia, dobrze też smakuje! :)
UsuńMniami, bardzo apetyczny deser :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Smaczny bardzo, potwierdzamy :)
Usuń