Bardzo lubimy to wyspiarskie danie. Niestety rzadko można je zjeść w przyswajalnej formie w naszych okolicach, więc zawsze przyrządzamy je sami, do czego również Was zachęcamy!
Składniki:
- 4-6 filetów białej ryby, my użyliśmy mintaja
ciasto:
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml zimnego piwa
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr oleju do smażenia (użyliśmy kujawskiego)
frytki:
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- sól
sos tatarski:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 100 ml oleju
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- 1 łyżka posiekanego kiszonego ogórka
- sól
- pieprz
Mąkę przesiejcie i wstawcie na 15 minut do zamrażarki. Rozgrzejcie piekarnik do 220'C. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w grubsze słupki. Zalejcie w garnku wrzątkiem i gotujcie 3 minuty, odcedźcie. Blachę wyłóżcie folią aluminiową, rozłóżcie na niej frytki, polejcie olejem i posólcie, pieczcie ok. 15-20 minut, aż zaczną brązowieć.
Wyjmijcie mąkę, wymieszajcie ją z proszkiem do pieczenia, mieszając dodajcie piwo i sól.
Rozgrzejcie w garnku olej. Obtoczcie w cieście filet ryby, ma pokryć całe mięso i wrzućcie na olej, smażcie ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie kruche i złotawe. Podajcie razem na talerzu frytki z rybą, obok w naczyniu sos tatarski. Oczywiście danie rewelacyjnie smakuje z zimnym piwem :) Smacznego!
Wygląda przepysznie! Czy podobny efekt wyjdzie jeśli zastąpię piwo wodą gazowaną?Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNaszym zdaniem niestety potrawa straci na smaku, ale z drugiej strony nigdy nie próbowaliśmy zastąpić piwa czymś innym...:)
Usuń