Sycąca, pożywna, zaspokoi większy głód.
Składniki:
kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 9 łyżek zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
farsz:
- 500 g zmielonej wołowiny
- 100 g pieczarek, podsmażonych na maśle
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 2 pory, posiekane
- oliwa
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki twardego, startego sera, daliśmy długo dojrzewający
- szczypta soli
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które nakłujcie delikatnie widelcem i obciążcie np. fasolą. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Na rozgrzaną oliwę wrzućcie pora, smażcie aż zmięknie, dodajcie mięso i je usmażcie, posólcie, dodajcie usmażone wcześniej pieczarki, wymieszajcie, odstawcie. W misce połączcie ze sobą jajka, śmietanę, mleko, gałkę, tymianek, połowę sera, sól. Na podpieczone ciasto wyłóżcie mięso z porem, zalejcie wszystko miksturą z jaj i śmietany. Posypcie pozostałym serem. Pieczcie ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C. Smacznego!
wygląda świetnie :) mam pytanie, czy tartę można zrobić z pełnoziarnistej mąki?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowaliśmy :) Jeśli Pani się uda, proszę dać znać jakie były efekty! Pozdrawiamy :)
UsuńPrezentuje się fantastycznie! Musimy wypróbować:) Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
OdpowiedzUsuńPolecamy i pozdrawiamy! :)
UsuńI na lunch mozna zabrac kawalek. Podoba mi sie!
OdpowiedzUsuńDokładnie! Niebawem zabieramy się do niej ponownie, bardzo nam zasmakowała :) Pozdrawiamy!
Usuńwygląda super. aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy upiec! :)
UsuńPożeram ją wzrokiem! :)
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić i już! :)
UsuńKochamy wytrawne tarty są boskie !!
OdpowiedzUsuńPrawda? :)
UsuńDziś zrobiłam, ciasto przepyszne, bardzo kruche. Na pewno upiekę jeszcze nie raz. Polecam.
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało :)
Usuń