Wspaniały smak, ciekawy kolor, wymaga mało pracy...chcecie spróbować?
Składniki:
- 400 g puree z dyni (przepis poniżej)
- 150 g kruchych ciastek
- 70 g miękkiego masła
- 250 g mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 200 g cukru
- ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
W blenderze zmiksujcie również ciastka, aż będą sypkie. Wsypcie je do miski, dodajcie masło i wymieszajcie dobrze, najlepiej rękami. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyścielcie najpierw papierem do pieczenia, sam spód, łatwiej potem wyciągniecie ciasto. Użyliśmy tej z nakładanym, regulowanym pierścieniem. Na spód wyłóżcie masę z ciastek, dobrze uklepcie. Resztę składników wymieszajcie ze sobą w misce, aż będą miały kremową konsystencję. Wyłóżcie masę na przygotowany spód z ciastek. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 170'C. Wyjmijcie, poczekajcie aż wystygnie, wstawcie do lodówki na ok. 2-3 godziny. Posypcie cukrem pudrem (jeśli lubicie). Oryginalny przepis znajdziecie TU. Smacznego!
Przepiękny kolor, a prostota przepisu w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego! :)
UsuńJest piekny, pewnie się pokuszę :-)
OdpowiedzUsuńPolecamy! :)
UsuńJeden z najładniejszych serników dyniowych jakie widziałam :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo! Polecamy zrobić :)
UsuńJa bym chciała... Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńTo zachęcamy do upieczenia! :) Dziękujemy i pozdrawiamy!
Usuńsernik piec tez w 200 stopniach?
OdpowiedzUsuńW 170'C, już dopisujemy, dziękujemy za uwagę! :)
UsuńPyyyycha! I niezwykle trafna opinia męża: "wcale nie czuć, że to z dyni" :)
OdpowiedzUsuńA co? Kiś dyni nie lubi? ;) Kolor przynajmniej dyniowy ;) Smacznego, buziaki dla Was!!!
UsuńPokombinowalam ze spodem...platki owsiane, kokos, karob i maslo. Podpieklam, na to wylalam mase.. Calosc mistrzostwo. Balam sie ze dyni jest za duzo ale nic z tych rzeczy. Pysznosci!:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! Whow! Pozdrawiamy!
UsuńPyszny 😍polecam bardzo.
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakuje :) Pozdrawiamy!
UsuńNie trzeba dodawać proszku do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńCiasto radzi sobie bez proszku :)
Usuń