Pomarańczowa panierka świetnie pasuje praktycznie do wszystkich rodzajów ryb. Mamy spore zapasy flądry, stąd jej przypadł udział w tym daniu :)
Składniki:
- 4-5 filetów flądry
- białko z jajka
- garść bułki tartej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
- oliwa
Wymieszajcie ze sobą bułkę tartą ze skórką pomarańczową, solą i pieprzem. Na drugim talerzu rozbełtajcie białko. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Filety obtoczcie najpierw w białku, następnie w mieszance bułki tartej i smażcie ok. 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od grubości filetów. Nasze flądry podaliśmy na smażonych warzywach (mini marchewka, cukinia, fasola i wyciśnięty czosnek). Smacznego!
pyszna rybka, ja użyłam dorsza
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowała :)
Usuń