Mamy nadzieję, że zeszłorocznym przepisem na gęś po burgundzku (przepis TU) oraz poniższym na gęsie nogi z suszonymi morelami, zapoczątkujemy tradycję spożywania tego smacznego mięsa w listopadowym czasie, w końcu najlepsza "Gęsina na Św. Marcina"! 11 listopada, w Narodowe Święto Niepodległości i imieniny Marcina, niech gęś zawita na Waszych stołach!
Składniki:
- 4 gęsie nogi
- 150g suszonych moreli
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 cebule
- 1 seler
- dwie gałązki rozmarynu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3-4 goździki
- 200-300ml wywaru z kurczaka
- pieprz, sól
Gęsie nogi natrzyjcie, majerankiem, pieprzem i solą. Ułóżcie w brytfance skórą do góry, podlejcie wodą (ok. 200ml) i wstawcie do pieca na 30 minut.
Warzywa posiekajcie w kostkę i podsmażcie chwilę na maśle. Wyjmijcie brytfankę z nogami. Obróćcie je skórą na dół. Wrzućcie warzywa, pokrojone na ćwiartki jabłka, dodajcie liście laurowe, goździki i ziarna pieprzu. Dorzućcie morele. Całość zalejcie połową wywaru. Wstawcie na 2 godziny do piekarnika. Po godzinie podlejcie wywarem.
Wyjmijcie brytfankę z pieca. Wyjmijcie nogi i morele. Sos przelejcie przez sito. Nogi podawajcie z morelami i sosem. Dobrze smakują z ryżem.
Smacznego!
świetny pomysł i ciekawe połączenie mięsa i moreli:)
OdpowiedzUsuńPolecamy! Gęś była naprawdę pyszna! :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! Polecamy :)
Usuń