Macie już dosyć przygotowywania na śniadanie kanapek, parówek czy jajecznicy? Chcecie coś odmienić, zjeść coś sycącego i jednocześnie nie poświęcić na przygotowania zbyt dużo czasu? To danie jest dla Was!
Składniki:
- 120 g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 150 g szpinaku
- 100 g sera brie, pokrojonego w kostkę
- 4-5 łyżek śmietany 30%
- pęczek szczypiorku, posiekany
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, chwilę podsmażcie, dodajcie szpinak, poczekajcie aż się trochę zredukuje, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, dno wyłóżcie łososiem, żeby całe było zakryte. Wyłóżcie szpinak z cebulą. Wbijcie delikatnie jajka, poukładajcie ser, skropcie śmietaną, popieprzcie i posólcie, posypcie szczypiorkiem (nie całym, resztę zostawcie do posypania po zapieczeniu). Pieczcie ok. 15 minut, aż się jajka zetną. Posypcie świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńSmakowało równie dobrze :) Pozdrawiamy!
Usuń:)
OdpowiedzUsuń