Coś dla wielbicieli kwaśnych i wytrawnych smaków, które w tym przypadku łagodzi lekko śmietana i parmezan.
Składniki:
- 250 g makaronu, użyliśmy spaghetti
- 1,5 szklanki śmietany 18-30%
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 3 gałązki rozmarynu, posiekane
- skórka starta z 2 cytryn
- sól
- pieprz cytrynowy
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę wlejcie do głębokiej patelni, gotujcie na średnim ogniu, aż mniej więcej połowa śmietany się zredukuje. Dodajcie skórkę cytrynową, rozmaryn, sól, pieprz, wymieszajcie. Na koniec dodajcie parmezan, mieszajcie, aż się ser rozpuści. Dodajcie ugotowany makaron, wymieszajcie, aby sos pokrył cały makaron, wyłóżcie na talerze. Smacznego!
Piękne zdjęcia:).Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Pozdrawiamy :)
UsuńJakoś nie mogę się skusić na ten cytrynowy makaron, mimo, że jestem fanką smaków kwasnych i wytrawnych.. Chyba jednak czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy! Smakował wyśmienicie! :)
UsuńOstatnio mam fazę na 'kończenie' makaronu skórką z cytryny lub pomarańczy. I się zastanawiam wciąż i wciąż, co na to włosi. Czy coś takiego praktykują. Jeść, to nadal będę tak jadła, ale jestem ciekawa. :) Może ktoś wie. Bardzo to pasuje!!!
OdpowiedzUsuńMy nie wiemy ;) Również nadal będziemy stosować powyższe praktyki, smak najważniejszy! A smakuje rewelacyjnie, co? :) Pozdrawiamy!
UsuńGenialne! Mąż oszalał :)
OdpowiedzUsuńSzaleństwo! Niech to trwa! :) Cieszymy się! Pozdro!
Usuń