sobota, 9 listopada 2013

placek ziemniaczany z serkiem cytrynowym, łososiem, jajkiem i kaparami


Śniadanie mistrzów! Wszystko co lubimy, postanowiliśmy zawrzeć na 1 talerzu :)

Składniki:

  • 3-4 obrane ziemniaki, starte na grubej tarce
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 150 g serka śmietankowego, kremowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
  • szczypiorek do posypania

Rozgrzejcie masło na patelni (użyliśmy Ø 28 cm). Ziemniaki odciśnijcie z nadmiaru wody, posólcie i popieprzcie. Wyłóżcie na patelnię, rozłóżcie szpatułką w okrąg, równo wypełnijcie dno patelni startym ziemniakiem. Zmniejszcie ogień, smażcie po ok. 8-10 minut z każdej strony. Odstawcie do ostygnięcia. W międzyczasie do serka dodajcie skórkę cytrynową, czosnek, sól, pieprz i szczypiorek, wymieszajcie. Posmarujcie serkiem placek, wyłóżcie łososia, posypcie cebulą, jajkiem, kaparami, na koniec posypcie szczypiorkiem. Smacznego! 




4 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio podobną kombinację, natomiast użyłam owoców kaparu, też świetnie smakują do łososia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiliśmy i wyszło rewelacyjnie! Widok jak ze zdjęć :D, smak - przepyszne! Niecodzienne połączenie składników daje naprawdę fajne danie. Naszym zdaniem nadaje się na każdą porę dnia i okazję - mini wersje nadają się świetnie jako przystawka na przyjęcie ze znajomymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że Wam smakowało :) Często wracamy do tego dania :) Pozdrawiamy!

      Usuń