Dziś sushi w trochę innej odsłonie. Proponujemy odpoczynek od krewetek, białej ryby, kraba, ogórka, czy awokado...
Składniki:
- 250 g ryżu do sushi
- 1 łyżka cukru
- 40 ml octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 mango, pokrojone w słupki
- 150 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski
- wasabi
- 2 cebule, pokrojone w pióra
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 liście nori, przecięte na pół
- mata bambusowa do zwijania
Ryż ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Doprawcie go dopiero po ugotowaniu, dodajcie cukier, ocet ryżowy i sól. Poczekajcie aż wystygnie. Rozgrzejcie masło, na średnim ogniu podsmażcie cebulę, aż zrobi się brązowa i słodka, odstawcie do ostygnięcia.
Rozłóżcie matę bambusową, na niej liść
nori, na którym, na całej powierzchni, zostawiając 1 cm od dolnej krawędzi, ułóżcie ryż. Na środku, wzdłuż całego liścia, wyciśnijcie po kilka kropek wasabi, ułóżcie
wzdłuż łososia, mango i cebulę. Wszystko zwińcie, dociskając matą. (W internecie znajdziecie wiele wskazówek jak to zrobić sprawnie i skutecznie). Powstałą tubę potnijcie na 2 cm kawałki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz