kurczak pieczony w pomarańczach i rozmarynie z sosem żurawinowym
W sam raz na świąteczny obiad i nie tylko. Oczywiście kurczaka możecie zastąpić indykiem czy też perliczką.
Składniki:
- 1/2 kg kurczaka (u nas 6 pałek)
- 2 pomarańcze, pokrojone w plastry
- 2 cebule, pokrojone w ćwiartki
- sok z 2 pomarańczy
- 2 duże gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa
- kminek
Rozgrzejcie piec do 210'C. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie liście rozmarynu, sól, pieprz, dobrze obtoczcie w tym pałki kurczaka. Natrzyjcie oliwą. Między pałkami powkładajcie krążki pomarańczy i kawałki cebuli. Zalejcie wszystko sokiem z pomarańczy, skropcie oliwą, posypcie kminkiem. Pieczcie ok. 45 minut, aż się zrumieni skórka.
Przepis na sos żurawinowy znajdziecie TU. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz