Szybka w przygotowaniu, esencjonalna, nie tylko na Święta :)
Składniki:
- ok. 600 g filetów z białej ryby, użyliśmy mintaja
- 4-5 sztuk suszonych grzybów, użyliśmy podgrzybków
- 3 marchewki, obrane i posiekane w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 150 ml śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
Namoczcie grzyby w zimnej wodzie, co najmniej przez 1 godzinę, następnie ugotujcie je w tej wodzie, odcedźcie. Filety ryby posólcie, popieprzcie i usmażcie na na połowie masła. Naczynie żaroodporne posmarujcie masłem i wyłóżcie tam usmażone filety. W rondlu o grubym dnie na reszcie masła podsmażcie cebulę i marchewkę, posólcie i popieprzcie, dodajcie pokrojone w plastry grzyby, posiekaną natkę i koperek i zalejcie wszystko śmietaną. Duście na małym ogniu, aż marchewka zmięknie, sprawdźcie czy nie trzeba doprawić sosu. Gotowym sosem zalejcie ryby i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 5-10 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz