Coś dla wielbicieli ziemniaków, kartofli, pyr,bulw czy też gruli...
Składniki:
- 300-400 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 kula mozzarelli, posiekana
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- sól
- pieprz
sos aioli:
- 1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
- 2 obrane, duże ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
Aby przygotować sos jogurtowy, połączcie ze sobą wszystkie składniki.
Wymieszajcie ze sobą ziemniaki, jajko, sery, mąkę, posólcie i popieprzcie do smaku. Utwórzcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i wrzućcie do gorącego oleju. Smażcie aż bułka się zrumieni, ok. 1,5-2 minuty. Podawajcie z sosami. Smacznego!
Wygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! ;)
Usuńile kulek wychodzi z podanej masy?? tak pi razy oko... :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętamy dokładnie, ale 20 na pewno :)
UsuńO mniam, wyglądają pysznie :) Zjadłabym sobie coś takiego... :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do usmażenia zatem! :)
UsuńCudo, będzie mi się dzisiaj śniło, bo najchętniej natychmiast bym zjadła te kuleczki :)
OdpowiedzUsuńMy właśnie gotujemy ziemniaki na kolejną partię :) Nie można się od nich uwolnić :)
UsuńWyglądają przepysznie :) Bardzo chętnie bym zjadła kilka :) Ale w tym wszystkim najbardziej zachwycają mnie te miseczki na dipy, są przepiękne :)
OdpowiedzUsuńOj, muszą być fantastyczne w smaku.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to dzisiaj ;) Kule są świetne... ;) Ps. Pozdrowienia od Sławka S. :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowały! Dziękujemy za pozdrowienia :)
UsuńBardzo apetycznie to wyglada, poza tym ywielbiam tego typu ziemniaczane dania! Niestety nie mam w domu mozarelli- czym polecacie ja zastąpić?
OdpowiedzUsuńJakimś innym, miękkim serem ;) Smacznego!
UsuńWczoraj zrobilam jako przekaske do ogladania Gwiezdnych Wojen. Rzeczywiscie to cos szczegolnie dla fanow ziemniakow, ktorym nie jestem, wiec niestety nie powalilo mnie na nogi, ale za to maz byl zachwycony i juz pytal, kiedy znowu zrobie, wiec chyba musze podziekowac za fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie :)
UsuńMąka została użyta do masy ziemniaczano-serowej ?
OdpowiedzUsuńTak, dziękujemy za uwagę, już poprawiamy przepis! :)
Usuń