Jest mięso, jest makaron i sos pomidorowy. Czego więcej chcieć :)
Składniki na cztery porcje:
- 750 g mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe, jakie chcecie),
- 500 g makaronu,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- suszona bazylia,
- suszone oregano,
- świeża bazylia,
- parmezan,
- 2 łyżki masła,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Mięso doprawcie solą i pieprzem. Posiekajcie cebulę, czosnek i podsmażcie na oliwie. Dodajcie pomidory. Doprawcie suszonymi ziołami, pieprzem i solą. Niech sos "pyrga" na wolnym ogniu. Z mięsa uformujcie klopsiki i obsmażcie. Do sosu dodajcie masło, wymieszajcie i wrzućcie klopsiki. Gotujcie w sosie przez ok. 10-15 minut. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedźcie, przełóżcie na talerze. Zalejcie sosem z klopsikami. Posypcie świeżą bazylią i tartym parmezanem. Smacznego!
Pycha!
OdpowiedzUsuń