Podarujmy sobie w te szare i ciemne dni odrobinę koloru!
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty, ok. 400 g, poszatkowana
- 4 jabłka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 60 ml czerwonego octu winnego
- 1 L bulionu wołowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku, posiekany
- 80 ml kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Jabłek nie obierajcie, 2 z nich podzielcie na ćwiartki, usuńcie pestki, miąższ pokrójcie w kostkę 2 cm i odstawcie. Masło rozpuśćcie w głębokiej patelni na średnim ogniu, wrzućcie cebulę, podsmażcie aż się zeszkli, następnie dodajcie jabłka, smażcie ok. 3-4 minuty. Dodajcie kapustę, mieszając często smażcie ok. 5-6 minut, aż zacznie błyszczeć. Podlejcie wszystko octem, doprowadźcie do wrzenia, wymieszajcie. Zalejcie wszystko bulionem, dodajcie 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, zagotujcie. Ogień zmniejszcie do małego, przykryjcie patelnię i gotujcie ok. 15 minut, aż kapusta i jabłka zmiękną. Podczas gotowania zupy, pozostałe jabłka zetrzyjcie na grubej tarce, skropcie sokiem z cytryny, wymieszajcie. Gdy zupa będzie gotowa, dodajcie do niej 3/4 startych jabłek. Danie podawajcie udekorowane kwaśną śmietaną, posypane resztą startych jabłek i koperkiem. Smacznego!
uwielbiam czerwoną kapuchę, ale zupki n ie jadłam...
OdpowiedzUsuńhmm:)
zapraszam do siebie
www.cookplease.blogspot.com
Zachęcamy zatem, pozdrawiamy! :)
UsuńZupa pyszna!!!właśnie ją zajadam!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakuje :) Pozdrawiamy!
Usuń