poniedziałek, 9 grudnia 2013

zupa z czerwonej kapusty z jabłkami


Podarujmy sobie w te szare i ciemne dni odrobinę koloru!

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty, ok. 400 g, poszatkowana
  • 4 jabłka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 60 ml czerwonego octu winnego
  • 1 L bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku, posiekany
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Jabłek nie obierajcie, 2 z nich podzielcie na ćwiartki, usuńcie pestki, miąższ pokrójcie w kostkę 2 cm i odstawcie. Masło rozpuśćcie w głębokiej patelni na średnim ogniu, wrzućcie cebulę, podsmażcie aż się zeszkli, następnie dodajcie jabłka, smażcie ok. 3-4 minuty. Dodajcie kapustę, mieszając często smażcie ok. 5-6 minut, aż zacznie błyszczeć. Podlejcie wszystko octem, doprowadźcie do wrzenia, wymieszajcie. Zalejcie wszystko bulionem, dodajcie  1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, zagotujcie. Ogień zmniejszcie do małego, przykryjcie patelnię i gotujcie ok. 15 minut, aż kapusta i jabłka zmiękną. Podczas gotowania zupy, pozostałe jabłka zetrzyjcie na grubej tarce, skropcie sokiem z cytryny, wymieszajcie. Gdy zupa będzie gotowa, dodajcie do niej 3/4 startych jabłek. Danie podawajcie udekorowane kwaśną śmietaną, posypane resztą startych jabłek i koperkiem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. uwielbiam czerwoną kapuchę, ale zupki n ie jadłam...
    hmm:)

    zapraszam do siebie
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa pyszna!!!właśnie ją zajadam!

    OdpowiedzUsuń