Curry w wersji z krewetkami.
Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 600 g krewetek,
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
- 1 czerwona papryka, pokrojona w ok. centymetrowej szerokości paski,
- 1 szklanka groszku (mrożony),
- 1 cienko pokrojona cebula,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- posiekany koperek do posypania
Zagotujcie na średnim ogniu 100 ml mleka, dodajcie pastę curry i dobrze wymieszajcie. Dodajcie paprykę, cebulę i groszek. Podsmażcie wszystko przez ok. 5 minut. Często mieszajcie. Dodajcie resztę mleka, cukier i krewetki. Gotujcie, aż krewetki będą gotowe (3-5 minut). Dodajcie sos rybny i sok z limonki, gotujcie jeszcze przez chwilę.
Możecie podać z ryżem. Posypcie posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz