Składniki:
- 6 pałek kurczaka
- 1 cebula, posiekana
- 4 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 15 ziaren kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki garam masala
- 1 puszka pomidorów, 400 g
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki soli
Wszystkie przyprawy wrzućcie do moździerza, wymieszajcie i rozbijcie razem na gładki proszek.
Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie cebulę, podsmażcie, aż się zeszkli. Dodajcie przyprawy, wymieszajcie i smażcie ok. 2 minut. Dodajcie pomidory, wymieszajcie, dodajcie kurczaka, obtoczcie go w sosie, niech wszystko razem pobulgocze chwilę, zmniejszcie ogień, przykryjcie patelnię i gotujcie ok. 20 minut. Dodajcie czosnek, sok z cytryny, cukier i sól. Przykryjcie pokrywką zostawiając otwór na parę. Gotujcie kolejne 15 minut. Sprawdźcie czy nie trzeba dodatkowo potrawy doprawić. Dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz