sobota, 18 stycznia 2014

jajka na pomidorach i papryce, szakszuka


Świetne na śniadanie w zimne poranki.

Składniki:

  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 papryki, pokrojone w słupki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka kolendry w proszku
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka harissy lub płatków chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki

Na oliwie podsmażcie cebulę, dodajcie czosnek a następnie paprykę, wszystko smażcie na średnim ogniu ok. 7 minut. Dodajcie puszkę pomidorów, przyprawy oraz miód, wymieszajcie, wbijcie delikatnie jajka, przykryjcie patelnię i gotujcie ok.10 min, aż się jajka zetną. Posypcie natką. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz