sobota, 11 stycznia 2014

kanapka z szynką dojrzewającą, jajkiem i rukolą


Kolejna wersja sycącego śniadania w postaci kanapki.

Składniki:

  • 2 bułki, użyliśmy ciabatty
  • garść rukoli
  • 2 jajka
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • oliwa
  • 1/4 szklanki octu
  • sól, pieprz

Szynkę podsmażcie na patelni, aż zrobi się chrupiąca.
Zagotujcie wodę w rondlu, dodajcie ocet. Jajka wbijcie najpierw do miseczki, potem przelejcie je delikatnie do gotującej wody z octem. Gotujcie ok. 3 minut, aż się białko zetnie, żółtko powinno być płynne w środku.
Bułkę skropcie oliwą, wyłóżcie rukolę, szynkę i jajko. Skropcie ponownie oliwą, posólcie i popieprzcie. Smacznego!





6 komentarzy: