Kończą się już Wam pomysły na przyrządzanie kurczaka? Poniżej wersja pomarańczowa, esencjonalna, słodko-kwaśna.
Składniki:
- 3-4 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1/4 szklanka wody
- 3,5 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypiorek do posypania
- sól, pieprz
W rondlu wymieszajcie ze sobą wodę, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, zagotujcie na średnim ogniu, dodajcie imbir, cukier i skórkę z pomarańczy. W osobnym naczyniu wymieszajcie wodę z mąką kukurydzianą i wlejcie do sosu, wymieszajcie i poczekajcie, aż sos zgęstnieje.
Przełóżcie kurczaka do żaroodpornego naczynia, wlejcie 3/4 przygotowanego sosu, żeby dobrze przykrył kurczaka. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200"C na 15-20 minut. Podawajcie z ryżem, potrawę polejcie resztą sosu, posypcie płatkami chili i szczypiorkiem. Smacznego!
czy jest opcja pominąć albo zastąpić czymś ocet ryżowy?
OdpowiedzUsuńProszę dodać odrobinę jabłkowego zatem,1-2 łyżki. Smacznego!
UsuńCzy mąkę kukurydzianą można zastąpić inną?
OdpowiedzUsuńEwentualnie ziemniaczaną :) Pozdrawiamy!
Usuń