sobota, 25 stycznia 2014

omlet z kuskusem oliwkami i pomidorami


Gdy rano w brzuchu burczy omlet z bogatym wnętrzem na pewno pomoże :)

Składniki na dwa omlety:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka kuskusu,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pół, pokrojonego w kostkę ogórka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała, posiekana, czerwona cebula, 
  • garść zielonych, pokrojonych oliwek,
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • garść listków bazylii,
  • posiekany szczypiorek,
  • sok z jednej limonki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • jogurt naturalny,
  • 2 łyżki masła klarowanego.
Kuskus wsypcie do miski i zalejcie szklanką wrzątku. Przykryjcie i odstawcie. Gdy wchłonie całą wodę zamieszajcie widelcem. Dodajcie oliwę, sok z limonki, ogórka, cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, oliwki, ser, posiekaną bazylię. Doprawcie pieprzem, solą i dobrze wymieszajcie. Do przygotowania jednego omletu będzie potrzebować 3 jajka. Dobrze je rozbijcie widelcem, dodajcie sól, pieprz i zamieszajcie. Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzejcie łyżkę klarowanego masła. Wlejcie jajka. Omlet należy smażyć na dużym ogniu. Gdy brzegi się zetną należy je podważyć i pozwolić płynnej masie spłynąć na spód patelni. 
Kuskus rozłóżcie na połowie omletu. Zsuńcie omlet (stroną z kuskusem) na talerz. Gdy połowa omletu będzie na talerzu przykryjcie drugą połową. Posypcie szczypiorkiem, Podawajcie z pomidorkami i jogurtem naturalnym.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. dla takiego śniadania warto wstać trochę wcześniej :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł wykorzystania kuskusu. Dziękuję za przepis, a bloga dodaję do polecanych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Będzie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń