Gdy rano w brzuchu burczy omlet z bogatym wnętrzem na pewno pomoże :)
Składniki na dwa omlety:
- 6 jajek,
- 1 szklanka kuskusu,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- pół, pokrojonego w kostkę ogórka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała, posiekana, czerwona cebula,
- garść zielonych, pokrojonych oliwek,
- 100 g pokruszonego sera feta
- garść listków bazylii,
- posiekany szczypiorek,
- sok z jednej limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- jogurt naturalny,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Kuskus wsypcie do miski i zalejcie szklanką wrzątku. Przykryjcie i odstawcie. Gdy wchłonie całą wodę zamieszajcie widelcem. Dodajcie oliwę, sok z limonki, ogórka, cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, oliwki, ser, posiekaną bazylię. Doprawcie pieprzem, solą i dobrze wymieszajcie. Do przygotowania jednego omletu będzie potrzebować 3 jajka. Dobrze je rozbijcie widelcem, dodajcie sól, pieprz i zamieszajcie. Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzejcie łyżkę klarowanego masła. Wlejcie jajka. Omlet należy smażyć na dużym ogniu. Gdy brzegi się zetną należy je podważyć i pozwolić płynnej masie spłynąć na spód patelni.
Kuskus rozłóżcie na połowie omletu. Zsuńcie omlet (stroną z kuskusem) na talerz. Gdy połowa omletu będzie na talerzu przykryjcie drugą połową. Posypcie szczypiorkiem, Podawajcie z pomidorkami i jogurtem naturalnym.
dla takiego śniadania warto wstać trochę wcześniej :) mniam!
OdpowiedzUsuńZgadzamy się :) Pozdrawiamy!
UsuńŚwietny pomysł wykorzystania kuskusu. Dziękuję za przepis, a bloga dodaję do polecanych. ;)
OdpowiedzUsuńMiło nam :) Zapraszamy i pozdrawiamy!
UsuńRewelacja! Będzie w weekend :)
OdpowiedzUsuńSmacznego zatem! Pozdrawiamy! :)
Usuń