Szybki w przygotowaniu, esencjonalny.
Składniki:
- filet z łososia, ok. 450 g
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego (my daliśmy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mirinu)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- nasiona sezamu
- natka pietruszki
W misce połączcie ze sobą sos sojowy, cukier, cynamon i czosnek, wymieszajcie, obtoczcie w tym łososia i odstawcie na 20 minut do zamarynowania.
Usmażcie na patelni, na średnim ogniu łososia, po 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypcie sezamem i pietruszką. Dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nigdy nie miałam okazji robić łososia w takim sosie, ale ten przepis bardzo mnie zaintrygował. Osobiście bardzo chwalę sobie łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ gdyż danie wychodzi naprawdę obłędnie.
OdpowiedzUsuń