piątek, 17 stycznia 2014

łosoś w sosie teriyaki


Szybki w przygotowaniu, esencjonalny.

Składniki:

  • filet z łososia, ok. 450 g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru brązowego (my daliśmy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mirinu)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • nasiona sezamu
  • natka pietruszki


W misce połączcie ze sobą sos sojowy, cukier, cynamon i czosnek, wymieszajcie, obtoczcie w tym łososia i odstawcie na 20 minut do zamarynowania.
Usmażcie na patelni, na średnim ogniu łososia, po 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypcie sezamem i pietruszką. Dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba jeszcze nigdy nie miałam okazji robić łososia w takim sosie, ale ten przepis bardzo mnie zaintrygował. Osobiście bardzo chwalę sobie łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ gdyż danie wychodzi naprawdę obłędnie.

    OdpowiedzUsuń