piątek, 31 stycznia 2014

ryba w sosie musztardowo-cytrynowym


Prosty i szybki sposób na ucieczkę przed smażoną rybą ;)

Składniki:

  • 1/2 kg białej ryby, użyliśmy dorsza
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • natka do posypania

Podzielcie rybę na porcje, posólcie i popieprzcie. Na dno naczynia żaroodpornego wylejcie oliwę, sok z cytryny i musztardę, wymieszajcie i rozprowadźcie równo. Wyłóżcie na sos rybę, którą następnie delikatnie obtoczcie w sosie. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na 15-20 minut. Posypcie pokrojoną natką pietruszki, podawajcie z ryżem. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Piękny talerz..... smakowita rybka owszem też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis! Ja połączyłam w sosie musztardę Dijon z Francuską (obie Kamisa) - wyszło ostro i przepysznie.

    OdpowiedzUsuń