Soczysty kurczak, podsmażona papryka, sos na bazie soku z granatów, mozzarella, awokado i tortilla...niebo w gębie!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
- 1 żółta papryka, pokrojona w słupki
- olej
- sól
- pieprz
- 1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę
- nasiona z 1/2 granatu
- 2 kulki mozzarelli
- szczypiorek
- 8 placków tortilli (jak macie czas i ochotę usmażcie naleśniki)
sos:
- 250 ml soku z granatów
- 140 ml sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka sosy rybnego
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka posiekanego, świeżego imbiru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 50 ml octu ryżowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
- pieprz
Posólcie i popieprzcie kurczaka, wrzućcie go na rozgrzany olej, podsmażcie, wyciągnijcie łyżką cedzakową i wrzućcie paprykę, podsmażcie aż zmięknie. Odstawcie razem z usmażonym kurczakiem. Rozgrzejcie piec do 180'C. W rondelku połączcie ze sobą wszystkie składniki sosu oprócz mąki, gotujcie na średnim ogniu ok. 10 minut, dodajcie wymieszaną z wodą mąkę, wymieszajcie i poczekajcie aż sos zgęstnieje, odstawcie.
Do kurczaka z papryką dodajcie pokruszoną 1 kulkę mozzarelli, wymieszajcie. Naczynie żaroodporne wysmarujcie połową gotowego sosu. Tortille wrzucajcie po kolei na rozgrzaną patelnię, na 20-30 sekund, aż zmiękną, nakładajcie do nich nadzienie z kurczaka, zawińcie i układajcie w naczyniu. Posmarujcie tortille pozostałym sosem, pokruszcie kolejną kulkę mozzarelli i wstawcie do pieca na ok. 15 minut, aż ser się ładnie zapiecze. Posypcie pokrojonym awokado, ziarnami granatu i szczypiorkiem. Smacznego!
To, jak to danie się prezentuje mówi samo za siebie. Wygląda cudownie, a na pewno też smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, było całkiem pyszne ;) Pozdrawiamy!
Usuń