Świetna jako przekąska, przystawka, dodatek do mięs czy ryb, wreszcie doskonała baza do makaronu!
Składniki:
- 250 g brukselki, umytej, pokrojonej w ćwiartki
- 40 g orzechów laskowych, uprażonych na patelni
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 szalotka, posiekana
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Na patelni po prażeniu orzechów, rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie szalotkę, smażcie klika minut aż zmięknie, dodajcie czosnek i brukselkę, zmniejszcie ogień i smażcie kolejne kilka minut, aż brukselka zmięknie i będziecie mogli wbić w nią bez trudu widelec. Posólcie i popierzcie. Wyłóżcie na talerz, posypcie orzechami. Jeśli podajecie brukselkę z makaronem, posypcie wszystko jeszcze startym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz