Jak zwykle w Walentynki zachęcamy do przygotowania niekoniecznie czegoś słodkiego :) Zjedzcie razem super burgery z buraków! Czerwień jest, spędzenie razem czasu przy gotowaniu jest, wspólna konsumpcja jest...miłego i smacznego wieczoru pozostaje Wam życzyć! :)
Składniki:
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 średnie buraki, obrane i poszatkowane
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 szklanki ugotowanej i odsączonej zielonej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanego ryżu do sushi, musi być bardzo lepiący
- 1 jajko
- olej
- sól, pieprz
przepis na bułki znajdziecie TU.
Na rozgrzanym oleju usmażcie cebulę na brązowo, 10-15 minut, aż się skarmelizuje. Dodajcie poszatkowane buraki, czosnek, orzechy, rodzynki i paprykę, gotujcie ok. 10 minut, często mieszając. Przełóżcie wszystko do malaksera i zmiksujcie pulsacyjnie, dodajcie 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
W dużej misce połączcie ze sobą powstałą buraczaną masę z ugotowaną soczewicą. Do malaksera wsypcie ugotowany ryż i jajko, zmiksujcie. Połączcie dłońmi w misce obie masy. Podzielcie na 4-6 okrągłych porcji, rozgrzejcie olej, smażcie ok. 4-5 minut, delikatnie przełóżcie na drugą stronę, przykryjcie pokrywką i smażcie kolejne 6-8 minut. Podawajcie w bułce. My polaliśmy wszystko jogurtem naturalnym i dodaliśmy pomidorki koktajlowe i koperek. Smacznego!
Świetny jest! Bardzo mi się spodobał ten pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Cieszymy się i zachęcamy zatem do zrobienia :) Pozdrawiamy!
Usuńfajny pomysł, zabieram przepis:)
OdpowiedzUsuńSmacznego! Pozdrawiamy :)
UsuńNa pewno wypróbuję i dam znać, jak wyszło! Uwielbiam wegeburgery :)
OdpowiedzUsuńSmacznego zatem życzymy i czekamy na relację :) Pozdrawiamy!
UsuńWyglądają świetnie, a jako fanka buraków koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńBył pyszny, polecamy! :)
OdpowiedzUsuń