Śniadanie z grupy tych konkretnych, siły i energii wystarczy po nim na pół dnia :)
Składniki
naleśniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej (razowej)
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
nadzienie:
- 4 jajka
- 100 ml mleka, bądź śmietany
- 200 g świeżego szpinaku, użyliśmy typu baby
- 100 g wędzonego łososia, podzielonego na kęsy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- garść posiekanego szczypiorku
Wymieszajcie robotem składniki na ciasto naleśnikowe, usmażcie je.
Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzućcie szpinak, posólcie i popieprzcie, smażcie aż się liście zredukują, odstawcie.
W misce wymieszajcie jajka z mlekiem, bądź śmietaną, wlejcie je na rozgrzane masło, smażcie aż się jajka zetną, dodajcie usmażony szpinak, a następnie łososia, wymieszajcie, sprawdźcie czy nie trzeba jeszcze doprawić. Gotową jajecznicę wyłóżcie na naleśniki, posypcie szczypiorkiem, zawińcie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz