niedziela, 23 lutego 2014

jajecznica ze szpinakiem i łososiem w naleśniku z żytniej mąki


Śniadanie z grupy tych konkretnych, siły i energii wystarczy po nim na pół dnia :)

Składniki

naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej (razowej)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 4 jajka
  • 100 ml mleka, bądź śmietany
  • 200 g świeżego szpinaku, użyliśmy typu baby
  • 100 g wędzonego łososia, podzielonego na kęsy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • garść posiekanego szczypiorku

Wymieszajcie robotem składniki na ciasto naleśnikowe, usmażcie je.
Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzućcie szpinak, posólcie i popieprzcie, smażcie aż się liście zredukują, odstawcie.
W misce wymieszajcie jajka z mlekiem, bądź śmietaną, wlejcie je na rozgrzane masło, smażcie aż się jajka zetną, dodajcie usmażony szpinak, a następnie łososia, wymieszajcie, sprawdźcie czy nie trzeba jeszcze doprawić. Gotową jajecznicę wyłóżcie na naleśniki, posypcie szczypiorkiem, zawińcie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz